wat is collaboratief onderhandelen?
Collaboratief onderhandelen?
Collaboratief onderhandelen is een nieuwe en alternatieve manier om een geschil op te lossen zonder een gerechtelijke procedure. Het doel is om via een vastgelegde werkmethode op een vertrouwelijke manier met partijen en hun respectieve advocaten samen een akkoord te bereiken.
Het concept van collaboratieve onderhandelingen is een innovatieve vorm om een conflict op te lossen die sinds 18 juni 2018 via de zogeheten Waterzooiwet een wettelijk kader heeft gekregen in België.
Helemaal nieuw is het idee evenwel niet. Het concept van collaboratief onderhandelen werd namelijk eind jaren ’80 al in de V.S. door advocaat Stuart Webb ontwikkeld. De pleiter uit Minnesota zag namelijk dat het traditionele juridische proces in familiezaken zelden tot een bevredigend resultaat leidde. In die gevallen biedt de specifieke aanpak en het kader van collaboratieve onderhandeling meer mogelijkheden.
Sindsdien heeft collaboratief onderhandelen zich in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk snel ontwikkeld. Recent is ook in Europa de interesse voor deze alternatieve vorm van geschillenoplossing aan een steile opmars bezig.